Duurzame uitvaart

Vanuit aandacht en zorg voor de aarde die ons allen voedt, richten steeds meer mensen hun dagelijkse leven op een duurzame wijze in. Hoe belast ik met mijn aanwezigheid de natuur zo min mogelijk? Hoe laat ik een zo kleinmogelijke “ecologische voetafdruk” achter? Hoe, waar en onder wat voor menselijke omstandigheden wordt het product geproduceerd dat ik (wellicht te goedkoop) koop?

Wat voor het leven geldt, heeft ook zijn uitwerking op het denken over de dood en de “resten” die wij nalaten. Door bewuste vragen van kritische nabestaanden, is er ook in de uitvaartwereld een kentering. Nadat in de vorige eeuw de spaanplaat kisten onder vuur werden genomen (nog vóór de crematie), is de kritische blik nu gericht op de vervaardiging van houten kisten, de binnenbekleding daarvan, de grafstenen die veelal uit Azië komen en bijvoorbeeld het papier van het rouwdrukwerk. Marijke Buursink Uitvaartverzorging werkt samen met partners die bewust met deze vragen omgaan.

Diensten 'Eigen-wijze uitvaart'

Begrafenis regelen

Kies de uitvaart die het beste past bij de overledene

Crematie regelen

Goede voorbereiding en voldoende tijd om afscheid te nemen

Budget uitvaart

De meest volledige uitvaart binnen een beperkt budget

Een duurzame uitvaart met fairtrade, natuurlijke uitvaartmanden en uitvaartwaden

Marijke Buursink Uitvaartverzorging kan u inlichten over diverse uitvaartmanden die gecertificeerd fairtrade zijn. Bovendien belast de vervaardiging van deze manden het milieu niet, omdat het ofwel snel weer aangroeiende gewassen zijn (pinboo, pine, bananenblad, bamboe, pandanus). Ook een wilgentenen baar behoort tot de mogelijkheden.

In combinatie met een wade is een draagbaar een stijlvol alternatief voor een uitvaartkist. Samen een lijkwade sluiten is een mooi ritueel om een leven af te sluiten. Zie ook mijn filmpje “Aandacht voor de laatste zorg” op de pagina” uitvaartbegeleiding/bespreken van de uitvaart” van deze website.

Natuurbegraafplaatsen

In Noord-Nederland zijn inmiddels drie natuurbegraafplaatsen: Hillig Meer in Drenthe, natuurbegraafplaats Reiderwolde in Groningen en natuurbegraafplaats Friesland in Nieuwehorne. Vanaf de start van natuurbegraafplaats Hillig Meer is Marijke Buursink Uitvaartverzorging betrokken bij de ontwikkeling van deze natuurbegraafplaats.
Zelf de tijd nemen om een plekje in de natuur te zoeken en te weten: hier wil ik graag het lichaam aan de aarde toevertrouwen – dat draagt zeker bij aan de verwerking van een verlies.

FSCpapier
Marijke Buursink Uitvaartverzorging verzorgt in 95% van de uitvaarten zelf het drukwerk. Zij betrekt papier dat gegarandeerd het keurmerk FSC draagt.

Fairtrade grafstenen bij uw duurzame uitvaart

Het natuursteen voor grafstenen worden veelal gewonnen in India. Marijke Buursink Uitvaartverzorging werkt samen met een steenhouwer die garant staat voor respectvolle omgaan met de mensen daar en de natuur in het land. Geen kinderarbeid.
Voor nadere informatie over duurzame uitvaarten kunt u contact met mij opnemen
Bel telefoonnummer 050 – 5893005 of mail info@marijkebuursink.nl.