FAQ

Veel gestelde vragen

– Wat kost een uitvaart? Wat een uitvaart uiteindelijk kost is geheel en al afhankelijk van de keuzes die u maakt. De belangrijkste keuzes op een rijtje:
  • gaat het om een crematie of een begrafenis?
  • is de opbaring thuis of in een uitvaartcentrum?
  • kiest u een eenvoudige kist of een luxe kist?
  • kiest u voor een eenvoudige, grijze rouwkaart of dubbelzijdig in kleur bedrukt?
  • komen er 20 of 200 genodigden?
  • kiest u voor koffie en koek of een luxe buffet?

Een rekenvoorbeeld van een eenvoudige, kleine uitvaart vindt u onder Kosten

Diensten 'Eigen-wijze uitvaart'

Begrafenis regelen

Kies de uitvaart die het beste past bij de overledene

Crematie regelen

Goede voorbereiding en voldoende tijd om afscheid te nemen

Budget uitvaart

De meest volledige uitvaart binnen een beperkt budget

– Wanneer moet ik bellen?
Wanneer iemand is overleden denken de meeste mensen dat ze zo snel mogelijk met een uitvaartondernemer moeten bellen. In de eerste plaats moet een arts worden gebeld, die de dood vaststelt. Pas daarna mag – wettelijk – de overledene verzorgd en met name vervoerd worden. Dus pas als de arts is geweest, kunt u bellen met Marijke Buursink Uitvaartverzorging: 050-5893005.

Bij een overlijden in een ziekenhuis, belt u pas de volgende ochtend met de uitvaartondernemer om een afspraak te maken voor de regeling van de uitvaart. Bij een plotseling overlijden thuis kunt na de komst van de huisarts of doktersdienst bellen, maar het kan geen kwaad om even rustig te tijd nemen voordat u belt. Want de eerste vragen zullen zijn: waar wordt de overledene opgebaard en gaat het om een begrafenis of een crematie?

– Moet de uitvaart binnen 5 dagen plaatsvinden?
Nee, de wet is sinds 1 januari 2010 veranderd. Een uitvaart moet plaatsvinden uiterlijk de 6e werkdag na de dag van overlijden. Een zaterdag is geen werkdag. En mocht dit toch nog een probleem zijn (in de vakantietijd bv. wanneer familieleden uit het buitenland terug moeten reizen), dan kan er uitstel worden aangevraagd en kan de burgemeester toestemming te verlenen. Dit is meestal geen probleem.  In de wet staat ook dat een uitvaart pas na 36 uur mag plaatsvinden.

– Mag je mee naar oven?
Na overleg met het crematorium is het meestal mogelijk om de overledene te begeleiden tot het laatste stukje: tot aan de oven. De crematoriummedewerker legt uit wat er gaat gebeuren (vuurvast steentje) en dan vindt de zg. “invoer” plaats in aanwezigheid van nabestaanden.
De meeste mensen kiezen hier niet voor.