Parcival

Rond de tafel

Slider

Over Parcival

Tussen de 9e en 12e eeuw duikt her en der in Europa het verhaal op van Parcival, de zoeker naar de graal. Het verhaal werd door troubadours verteld in kastelen in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het werd ook op schrift gesteld. De bekendste versies zijn van Chretien de Troyes en van Wolfram von Eschenbach. Ik gebruik de laatste. Het verhaal kwam voor het eerst in mijn leven tijdens mijn studie Duits, later heb ik het herhaaldelijk aan 17-jarigen verteld als onderdeel van het leerplan van de vrije School. Het is een oer Europees verhaal, dat waard is om ook nu nog verteld te worden en waarvan de betekenis en reikwijdte bij lange na nog niet volledig is begrepen. Het staat in één lijn met de Divina Commedia van Dante en de Faust van Goethe. Je kunt “gewoon” genieten van deze verhalen – maar ze hebben ook een verborgen, spirituele betekenis.

We leven in de 21e eeuw in een tijd van grote veranderingen in de energie van de mens en de aarde.
Ik denk dat het Parcival verhaal daarbij een inspiratiebron voor ons kan zijn om als mens mee te kunnen bewegen en groeien naar nieuwe vormen van omgaan met ons zelf, met elkaar en met de aarde.

De Parcival van Wolfram von Eschenbach beslaat honderden pagina’s, te veel en te complex om alles te behandelen. Ik heb het verhaal vertaald en samengevat. Daarmee is het een werkbaar geheel gewor-den. Het is niet de bedoeling om dat zelf te kopiëren en te verspreiden zonder met mij te overleggen.
Ik deel het verhaal uit op schrift, telkens een stukje, dat gelezen wordt vóór de volgende bijeenkomst, zodat we steeds een uitgangspunt hebben voor een gesprek. Het eerste deel wordt toegstuurd.

Onderdelen van Rond de tafel:

  1. Historische, literaire en spirituele achtergronden
  2. Open gesprek over het verhaal: wat valt je op, wat zegt het jou in deze tijd?
  3. Diverse oefeningen

Voortgang:

Inmiddels zijn er twee starterscursussen geweest.
Zodra er mogelijkehden zijn om bijeen te komen, gaat er een volgende
cursus van start.

Informatie en aanmelden: marijkebuursink@home.nl