Zelf een uitvaart regelen – kan dat?

Het regelen van een crematie kan op veel plaatsen (grotendeels) door een particulier worden gedaan. Als uitvaartverzorger in de regio Groningen vragen steeds meer nabestaanden mij wat ze zelf kunnen doen en of ze ook alles zelf kunnen doen. In een (informatief, gratis) gesprek kan ik aangeven wat u zelf kunt doen – met het “gevaar” mijzelf overbodig te maken. Toch heb ik dan mijn missie volbracht: nabestaanden handreikingen geven zodat ze een uitvaart kunnen organiseren zoals ze zelf willen.

Diensten 'Eigen-wijze uitvaart'

Begrafenis regelen

Kies de uitvaart die het beste past bij de overledene

Crematie regelen

Goede voorbereiding en voldoende tijd om afscheid te nemen

Budget uitvaart

De meest volledige uitvaart binnen een beperkt budget

Niet alle begraafplaatsen in Nederland gaan anno 2017 in zee met particulieren, maar ook bij een begrafenis kun je een groot deel van de uitvaart zelf regelen. Het aanvragen van een crematie of begrafenis, het doen van aangifte van overlijden, het drukken van rouwkaarten – je kunt het allemaal zelf doen.

Toch komt er meer bij kijken dan je denkt en gelukkig kan Marijke Buursink Uitvaartverzorging de meeste families nog altijd aanvullende gezichtpunten bieden. Bovendien weet je zelf niet altijd of je aan alles hebt gedacht.

Voordelen van zelf de uitvaart regelen

Dat het zelf grotendeels regelen van een uitvaart geld bespaart, is duidelijk. Zo kun je zelf een kist of opbaarplank maken, mits deze voldoet aan de door begraafplaatsen en crematoria gehanteerde eisen. Ook het vervoeren van een overledene mag wettelijk met eigen vervoer – “mits piëteitsvol” plaatsvinden. Anderzijds is bijvoorbeeld een zelfgekozen locatie voor een afscheidsdienst en/of condoleance dikwijls prijziger dan een crematorium.

Een voordeel is ook, dat je eigen sfeer niet wordt verstoord door een onbekende. Marijke Buursink Uitvaartverzorging kan zich uitstekend dienstbaar en vrijwel onzichtbaar opstellen, indien gewenst, en toch de grote lijn in de gaten houden. Zij kan bijvoorbeeld ook alleen de koeling en/of een auto leveren.

Nadelen van je het zelf regelen van een uitvaart

Omdat je alles waarschijnlijk voor het eerst doet, moet je soms het wiel uitvinden – wat veel tijd en energie kan kosten. Je weet niet of je alle mogelijkheden kent. Je moet ook het minder interessante papierwerk doen. Je neemt de leiding, terwijl je op sommige momenten liever achterover leunt – bezig met het eigenlijke afscheid nemen. De dagen gaan snel tussen overlijden en uitvaart. Marijke Buursink Uitvaartverzorging kan je de officiële zaken uit handen nemen, terwijl je verder alles zelf doet.

Contact: Marijke Buursink Uitvaartverzorging, tel. 050-5893005, mail: info@marijkebuursink.nl.